Historien om Eks Tyska Bryggeri AB

33Tyska Eken, Eks Tyska Bryggeri AB.

För 25 år sedan, 16 år gammal, åkte jag ut till en bonde och köpte korn som jag mältade och sedan använde i mitt första försök att göra öl. Hur man skulle gå tillväga hade jag läst i en kokbok från 70-talet.
Slutresultatet var inget som direkt påminde om öl.
Fem år senare efter flertalet mindre lyckade brygder kontaktade jag samtliga bryggerier i Sverige för att se om jag kunde få någon form av lärlingsutbildning. Krönleins bryggeri i Halmstad svarade och erbjöd mig en två-årig lärlingsanställning.
I anställningskontraktet ingick praktik i bryggeriets samtliga avdelningar samt teoretiska studier på en yrkesskola för bryggeri och mälteriarbetare nere i München.
De två årens studier och praktik avslutades 1996 med ett teoretiskt och praktiskt Gesällprov i Augsburg och därefter kan jag titulera mig Bryggar- och mältargesäll. Tanken var att läsa vidare till Bryggmästare nere i Tyskland men livet ville annorlunda och idag är jag utbildad matematiklärare och jobbar på Marks Gymnasieskola i Marks kommun.

 

Sedan tiden i Halmstad har jag genomfört nattliga brygg på ett tak utanför mitt köksfönster, bytt min brors etta i Stockholm mot en större lägenhet för att kunna brygga i sovrummet, använt tvättstugan i bostadsrättföreningen och nu de senaste åren bryggt i källaren hemma i Ålgårda, Fjärås.

 

Under min tid på Krönleins och i Tyskland väcktes tankarna att bygga upp ett litet bryggeri och 2012 var tiden inne, jag och min sambo Ulrika bildade bolaget Eks Tyska Bryggeri AB. Idag är vi några fler bakom bolaget och vi har fått alla bitar att falla på plats och i maj 2015 gjorde jag mitt första brygg på Fjärås Smedjeväg 19

Med vänliga hälsningar/With Best Regards/Mit freundlichen Grüßen Tyska eken flaskloggo1

Rasmus Ek
Bryggar- och mältargesäll sedan 1996